Smakowite warsztaty w Fabryce czekolady
- Szczegóły
- Odsłony: 2101
W styczniu uczniowie realizujący projekt biologiczno-chemiczny z kl. II c Gimnazjum i klas VII Szkoły Podstawowej w Zagórzu pod opieką p. Krystyny Witowicz i p. Ewy Bryły-Czech uczestniczyli w przepysznych warsztatach w Korczynie, w jedynej na Podkarpaciu Fabryce czekolady.
Pod czujnym okiem mistrza Polski w cukiernictwie uczniowie wykonali niepowtarzalne tabliczki czekolady zdobione pralinami, różnymi owocami i przyprawami, czekoladowe lizaki i medale.
Młodzi biochemicy poznali również dzieje firmy. Obejrzeli maszyny i urządzenia do produkcji czekolady. Przebyli drogę jaką pokonują ziarna kakaowca z Afryki poprzez transport do Europy, różnorodne procesy technologiczne i biochemiczne, aż do gotowych wyrobów cukierniczych. Ale poza możliwością poznania i podziwiania pracy cukierników mogli skosztować wielu czekoladowych przysmaków. Każdy uczeń wykonał dla siebie pamiątkowy medal wizyty w tej niezwykłej fabryce, otrzymał dyplom udziału w słodkich warsztatach oraz własnoręcznie przygotowane czekoladowe przysmaki.
http://pop.zagorz.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=204&limitstart=35#sigFreeId22a0ad2d0d