Smakowite warsztaty w Fabryce czekolady

  • Drukuj

W styczniu uczniowie realizujący projekt biologiczno-chemiczny z kl. II c  Gimnazjum i klas VII Szkoły Podstawowej  w  Zagórzu pod opieką p. Krystyny Witowicz i p. Ewy Bryły-Czech uczestniczyli w przepysznych warsztatach w Korczynie, w jedynej na Podkarpaciu Fabryce czekolady. 

Pod czujnym okiem mistrza Polski w cukiernictwie uczniowie wykonali niepowtarzalne tabliczki czekolady zdobione pralinami, różnymi owocami i przyprawami, czekoladowe lizaki i medale.

Młodzi biochemicy poznali również dzieje firmy. Obejrzeli maszyny i urządzenia do produkcji czekolady.  Przebyli drogę jaką pokonują ziarna kakaowca z Afryki poprzez transport do Europy, różnorodne procesy technologiczne i biochemiczne, aż do gotowych wyrobów cukierniczych. Ale poza możliwością poznania i podziwiania pracy cukierników mogli skosztować wielu czekoladowych przysmaków. Każdy uczeń wykonał dla siebie pamiątkowy medal wizyty w tej niezwykłej fabryce, otrzymał dyplom udziału w słodkich warsztatach oraz własnoręcznie przygotowane czekoladowe przysmaki.